Birkagårdens Folkhögskola
Birkagårdens Folkhögskola
Birkagårdens Folkhögskola
allmän kurs birkagårdens folkhögskola

Om utbildningen

Vill du komma vidare?

Vill du hitta ett alternativ till komvux/gymnasiet för att få gymnasiekompetens?
– Vill du träffa nya människor?
– Vill du gå en kurs mitt i stan som ger dig studiemedel?

Utbildning är och har alltid varit ett sätt att komma vidare. Genom att gå vår allmänna kurs blir du behörig till högre utbildning, bättre förberedd för vidare studier och stärker din ställning på arbetsmarknaden. Hur länge du studerar hos oss och vilken av våra klasser du ska välja beror på vad du har för mål med dina studier och vad du har studerat tidigare. Vi reder ut vad som gäller för just dig under vår antagningsintervju. Den allmänna kursen erbjuder fyra olika inriktningar. Vi har sex klasser med ca 18 deltagare/klass.
Måldokument för Allmän kurs »

Öppna skoldagar – kom och besök oss den 7/2 eller 6/3 kl 10-14

Alla intresserade är varmt välkomna att besöka oss under en vanlig skoldag. Vi kommer att berätta om skolan, visa våra lokaler och svara på frågor. Du kommer även kunna vara med på en lektion och prata med våra studerande och vår studievägledare. Föranmälan krävs endast för grupper på mer än fem personer.

Nästa kursstart!
20 augusti 2018

Vi börjar nu avsluta vår antagningsomgång och flera av våra klasser är fulla.
Läs mer om hur du söker till skolan under Ansökan »

Inriktningar på Allmän kurs
– Ekonomi och juridik
– Psykologi och samhället
– Högskoleförberedande – Vår omvärld
– Högskoleförberedande – Film och berättande
– Högskoleförberedande – Konst

Så här arbetar vi
Vi har tydliga scheman som ser likadana ut under hela läsåret. Varje pass är 40 minuter långt med tio minuters rast emellan. Många deltagare berättar att de tycker om upplägget eftersom de kommer in i en rutin i hur veckan ser ut. Ibland bryts det vanliga schemat för att ge plats år temadagar, studiebesök, ämnesövergripande projekt och sociala aktiviteter.

Vi arbetar med varierande undervisningsmetoder och varvar enskilda arbeten, projektarbeten, grupparbeten, filmvisning, studiebesök och föreläsningar. Vi har muntliga redovisningar, prov och inlämningsuppgifter. En stor del av undervisningen bygger på diskussioner och delaktighet. Arbetssättet bygger på att vi alla har med oss värdefulla kunskaper och erfarenheter. Det är 15-20 deltagare i varje klass och undervisningen sker i sammanhållna grupper. Detta leder till att det ofta blir en stark gemenskap mellan deltagarna och lärarna får en helhetssyn på varje enskild deltagare och dess kunskapsutveckling.

Kultur och gemenskap
Vårt läge, mitt i Stockholm, gör att vi har nära till massor av kultur och historiska platser. Då vi tycker att kultur är en viktig del av folkbildningen är detta något vi utnyttjar ofta. Varje år besöker vi teatrar, konstutställningar och museer. Vi lägger stor vikt vid den sociala sammanhållningen och arbetar för att alla deltagare ska känna sig trygga i sin klass och på skolan. Detta tankesätt finns med varje dag på skolan och vi gör även särskilda sociala aktiviteter som utflykter, gemensamt fika och avslutningsfester.

Närvarokrav
En stor del av dina studier sker under skoltid genom att du deltar aktivt i undervisningen. Vi har krav på hög närvaro. Om din frånvaro är för hög kommer dina studier inte godkännas och du kommer behöva sluta på skolan.

En drogfri skola!
För oss är det mycket viktigt att skolan ska vara en plats fri från alkohol och droger. För att bli antagen till skolan krävs det att du har varit drogfri under minst tolv månader.

CSN och kostnader
Undervisningen är avgiftsfri men du står själv för: försäkring, sociala aktiviteter, kulturella aktiviteter som teaterbesök och museum samt kopiering. Du betalar 950 kr/termin. Du behöver även köpa dina böcker. Vi säljer begagnade böcker på skolan till mycket bra priser. Om du vill köpa alla böcker nya kostar det ca 3000kr/år. Vissa kommuner betalar böcker för dig som är under 20 år.

Du får CSN för att studera hos oss. Vi hjälper dig om du har några frågor om CSN. Du kan även kontakta CSN på telefonnummer: 0771-276 000 eller läs här om studiestödsformer på folkhögskolan.

Glöm inte att kolla upp om du har rätt till utbildningskontrakt med din arbetsförmedling eller aktivitetsersättning vid förlängd studiegång hos Försäkringskassan.OM BIRKAGÅRDENS FOLKHÖGSKOLA

OM SKOLAN
SKOLANS HUVUDMÄN
DET HÄR VILL VI

BIRKAGÅRDENS FOLKHÖGSKOLA

Sveavägen 41, 3 tr, 117 27 Stockholm
Telefon: 08-524 633 30
E-post: info@birkagarden.fhsk.se