Hur gick det sen?

HÖGSKOLA? YRKESSKOLA? JOBB?

De allra flesta väljer att studera vidare efter avslutad kurs
Utbildningen är studieförberedande och de allra flesta som söker till oss planerar att studera vidare. Från och med 2014 är behörigheterna uppdelade. Du som vill söka till högskolan behöver ha studerat mer svenska och engelska än du som vill söka till yrkeshögskolan. Oavsett vad du har för studiemål blir du väl förberedd för vidare studier genom att plugga på Birkagården. Du stärkter också din ställning på arbetsmarknaden och har möjlighet att söka de arbeten som kräver gymnasiekompetens. Ökad allmänbildning, goda ämneskunskaper och social förmåga är annat du får med dig efter dina studier hos oss.

INTERVJUER MED FÖRE DETTA BIRKAGÅRDARE.

Rikard Fagerlund

Rickard Fagerlund
Vad läste du på Birkagården?
Ekonomi och juridik och sedan högskoleförberedande kurs

Vad studerar du nu och varför valde du det?
Ekonomiprogrammet på Södertörns högskola. Ekonomi har alltid intresserat mig och det är en bred utbildning med goda möjligheter på arbetsmarknaden.

Varför valde du att läsa in din behörighet på Birkagården?
Jag kom till en fas i livet där jag yrkesmässigt inte kunde ”komma vidare” utan att ha en utbildning i ryggen. Sedan länge hade jag också en törst efter mer kunskap men hade tvekat inför studier länge då jag tänkt att ”det är för sent”. När jag väl hade kollat upp olika alternativ att skaffa högskolebehörighet föll jag för folkhögskolan som skolform i och med att jag kunde tillgodoräkna mig arbetslivserfarenhet och därför skaffa behörighet på endast 2 års studier. Valet föll sedan ganska naturligt på Birkagården, detta då de erbjöd en utbildning som var oberoende av politiska och religiösa motiv. Birkagården gav mig också en väldigt seriös bild av sin profilering både på sin hemsida och vid intervjun. Dessutom gavs möjligheten att läsa ämnen med ekonomisk inriktning, perfekt för mig som hade just ekonomi som tänkbar vidare studieinriktning. Det skadade inte heller att skolans geografiska läge passade mig bra.

På vilket sätt har du användning för dina folkhögskolestudier idag?
Självklart är matematiken ett måste för att kunna klara av ekonomistudierna. Kurslitteratur och artiklar på engelska förekommer titt som tätt. Tack vare studierna i ”Vår omvärld” har jag fått ett vidgat synsätt på hur världen fungerar, detta har hjälp mig mycket när jag har studerat nationalekonomi. Studierna i affärsjuridik har hjälp mig att få ett försprång i handelsrätt och studierna i bokföring har hjälp mig i momenten redovisning, finansiering och ekonomistyrning. Vid alla de seminarieserier på högskolan som krävt inlämningsuppgifter har studierna i svenska med dess fokusering på uppsatsskrivning och ordkunskap bidragit oerhört.


Maja Walz
Vad läste du på Birkagården?
Allmän kurs inriktning Psykologi och samhället

Vad studerar du nu och varför valde du det?
Jag studerar Socialt arbete med storstadsprofil (socionomprogram) på Södertörns högskola. Jag valde detta program för att jag alltid varit intresserad av människor, hur de beter sig och tänker i olika situationer och sammanhang. Dessutom har jag alltid tyckt om att hjälpa människor med olika problem de har, vilket man gör som socionom.

Varför valde du att läsa in din behörighet på Birkagården?
När jag kände mig redo och motiverad för att utbilda mig på högskola var jag 27 år och hade arbetat i nästan tio år. Men eftersom jag inte hade några gymnasiebetyg då jag hoppat av gymnasiet var jag tvungen att plugga upp alla mina betyg för att kunna söka till högskola. Jag hade hört att studier på folkhögskola skulle innebära mer sammanhållning mellan deltagare och lärare jämfört med komvux. Det var något jag kände skulle passa mig. Att det blev just Birkagården var för att jag ville hitta en skola som låg nära mitt hem, och för att jag gillade det jag läste om skolan på hemsidan.

På vilket sätt har du användning för dina folkhögskolestudier idag?
Först och främst kom jag in på mitt program tack vare mitt folkhögskoleomdöme.
Men jag har haft stor användning av allt det jag lärt mig på Birkagården. För att klara sig på högskola krävs det att man har den grundläggande kunskap man får i olika ämnen. Förutom all kunskap jag fick så tyckte jag att det var väldigt roligt att gå på Birkagården. Jag fick många nya vänner och kan varmt rekommendera er att välja Birkagårdens folkhögskola.


Fariz Syed
Vad läste du på Birkagården?
Jag läste den ettåriga högskoleförberedande kursen

Vad studerar du nu och varför valde du det?
Jag studerar på juristprogrammet på Stockholms Universitet. Jag ville ha en bred yrkesutbildning med stora möjligheter till olika sorters arbete.

Varför valde du att läsa in din behörighet på Birkagården?
Jag behövde få behörighet till högskola och undersökte olika folkhögskolor i Stockholmstrakten. Hade tidigare läst en del kurser på komvux med viss framgång, men insåg snabbt att det skulle ta alldeles för lång tid att ”tenta upp” mina betyg. Anledningen till varför jag valde Birkagårdens folkhögskola var att de program som fanns inte var ”flummiga”. Det kändes som jag skulle ha nytta av utbildningen när jag började på högskolan.

På vilket sätt har du användning för dina folkhögskolestudier idag?
Utöver behörigheten att söka till högskola så har utbildningen gett mig ett bred samhällsperspektiv, både inom Sverige och internationellt. Detta har varit av nytta nu när jag läser juridik då jag t ex. vet hur EU fungerar. Dessutom har det varit en bra förberedelse inför utbildning på högre nivå då vi tränade på att t ex. skriva akademiska texter. Men det viktigaste var nog att jag fick viljan att studera vidare samt studievana.


Mia Vitblom
Vad läste du på Birkagården?
Allmän kurs inriktning Psykologi och samhället

Vad studerar du nu och varför valde du det?
Jag läser nu till socionom på Södertörns högskola. Jag valde den utbildningen för att kurserna intresserade mig och för att det är en bred utbildning.

Varför valde du att läsa in din behörighet på Birkagården?
Jag hade jobbat i många år och kände att jag ville gå vidare. Min dåvarande arbetskompis hade studerat på Birkagården några år tidigare och tipsade mig. Skolans centrala läge var också ett plus.

På vilket sätt har du användning för dina folkhögskolestudier idag?
De hjälpte mig att kunna söka till den utbildning jag går idag, samt att jag övade upp studietekniken igen. Något som också känns viktigt är den allmänbildning jag fick med mig.


Anna Westerberg
Vad läste du på Birkagården?
Allmän kurs inriktning ekonomi och juridik, två år. Så här i efterhand kanske jag inte skulle ha valt ekonomi inriktning eftersom jag tycker ekonomi är fruktansvärt tråkigt. Men jag skulle ljuga om jag säger att jag inte haft någon användning av det.

Vad studerar du nu och varför valde du det?
Jag kommer från en vårdutbildad familj så för mig kändes det mest bekant att fortsätta på den banan. Jag känner mig just nu väldigt tillfreds med jag vet att jag i framtiden kommer fortsätta studera ämnen inom vården och växa i min yrkesroll.

Varför valde du att läsa in din behörighet på Birkagården?
Jag hade hört mycket gott om Birkagården, att det inte var som alla andra vuxenstudier. Jag hade tidigare försökt läsa upp mina betyg på Komvux men blev omotiverad av hur ”slappt” det kändes. Birkagården var på riktigt, det var allvar. Misskötte man sina tider och studier så var det någon som faktiskt brydde sig om det och försökte hjälpa en. Jag kan tänka på det idag och önska att jag varit lite mer mogen och förberedd innan jag tog klivet in på Birkagården, det är lätt att lyckas när man har så många duktiga och engagerade lärare som tror på en och tycker att det är kul att lära ut.

På vilket sätt har du användning för dina folkhögskolestudier idag?
Jag var väl förberedd efter Birkagården på att plugga hårt och jag ville lyckas. Jag var inte lika osäker och jag var inställd på att det skulle krävas engagemang och viljestyrka från min sida, nu var det upp till mig. Birkagården var ett av mina smartaste val, det enda jag hade velat ändra på är min egen inställning till mig själv och vad jag tyckte att jag kunde och inte kunde. Jag kände att jag inte kunde läsa matematik till exempel. Jag hade alla hjälpmedel som fanns på Birkagården, lärare som tyckte det var kul att sitta med mig och hade stort tålamod. Men jag smällde ihop boken och sa ”jag kan inte”. Idag har jag matematik B och älskar medicinsk matte! Alla kan och Birkagården är ett exemplariskt ställe att få utrymme och grund att klara sig på.OM BIRKAGÅRDENS FOLKHÖGSKOLA

OM SKOLAN
STUDERANDERÄTT

BIRKAGÅRDENS FOLKHÖGSKOLA

Sveavägen 41, 3 tr, 117 27 Stockholm
Telefon: 08-524 633 30
E-post: info@birkagarden.fhsk.se