Birkagårdens Folkhögskola
Birkagårdens Folkhögskola
Birkagårdens Folkhögskola

Elevassistent

Kontakt: tobias.tagesson@birkagarden.fhsk.se
  073-914 71 22 


Kurslokal: ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm


Datum för nästa kursstart kommer inom kort!


Utbilda dig till Elevassistent!

Ettårig yrkeskurs med 50% praktik på Birkagårdens folkhögskola i Stockholm

En yrkeskurs på folkhögskola för dig som ingår i Jobb-och utvecklingsgarantin och som vill jobba i skolan som exempelvis elevassistent, lärarassistent eller pedagogassistent. Kursintyg utfärdas efter avslutad utbildning.

Ladda ned vårt infoblad

Elevassistent-presentation.pptx

Kursperiod

11/12 2017 – 7/12 2018

Målgrupp

Du som ingår i JOB/Jobb- och utvecklingsgarantin. Du behåller din ersättning från Arbetsförmedlingen under utbildningstiden.

Intagningskrav

Goda kunskaper i svenska, minst motsvarande SFI-D. Avslutad grundskola men helst gymnasiekompetens eller motsvarande samt relevant arbetslivserfarenhet är meriterande.  Det är endast kursdeltagare som har inkommit med utdrag ur belastningsregistret, och som kan godkännas enligt skollagen, som får påbörja sin praktik.

Ansökan

Du ansöker via din handläggare på Arbetsförmedlingen med CV och ett kort personligt brev vilket din handläggare e-postar till Birkagårdens folkhögskola. Du behöver också ansöka hos Polisen om ett utdrag från belastningsregistret för arbete inom skola och förskola: https://polisen.se/Service/Belastningsregistret-begar-utdrag/

Du blir därefter kallad till intervju och till intervjun tar du med ett oöppnat kuvert med ditt utdrag från belastningsregistret.  Om du efter intervjun blir antagen får din handläggare återkoppling med anvisningsrutiner och därefter kallas du till kursstart av skolan.

Omfattning

Heltidsstudier. Praktik ingår i utbildningen. Praktikplats ordnas i samarbete med kursansvarig på Birkagårdens folkhögskola.

Kursinnehåll

 • Praktik: Arbetsplatsförlagt lärande (APL) 50 % av studietiden
 • Yrkesintroduktion
 • Psykologi: Kommunikation, konflikthantering, mobbning och kränkande behandling
 • Pedagogik och metodik: Kunskap och förståelse, pedagogiska teorier och modeller, funktionsnedsättningar/funktionsvariationer
 • Sociologi: Kulturmöten, socialt arbete, barn och ungdomar i samhället
 • Det svenska skolsystemet: Skolans historia och utveckling, skolformer, skoljuridik, styrdokument
 • Administration i skolan
 • Studiebesök
 • Egen studietid

 

Information till handläggare på Arbetsförmedlingen:

Det finns ingen intern information om yrkesutbildningar på folkhögskola på Arbetsförmedlingen. Den enda information som ges till kursen Elevassistent är produktbladet. I dagsläget får Yrkesutbildningarna inget utbildnings- och tillfälles-ID och finns således inte i Arbetsförmedlingens interna system där du som handläggare annars kan ta del av intern information om arbetsmarknadsutbildningar.

Instruktioner när en kund är intresserad av yrkeskursen Elevassistent:

 • Säkerställ att kunden tillhör målgruppen deltagare i Jobb-och utvecklingsgarantin.
 • Be kunden maila till tobias.tagesson@birkagarden.fhsk.se för att anmäla sig till ett informationsmöte.
 • Om kunden efter informationsmötet är intresserad av utbildningen så ansöker den via dig som handläggare med CV och ett kort personligt brev och dessa e-postar du sedan till tobias.tagesson@birkagarden.fhsk.se.
 • Be kunden ansöka hos Polisen om ett utdrag från belastningsregistret för arbete inom skola och förskola: https://polisen.se/Service/Belastningsregistret-begar-utdrag/
 • Kunden kallas till intervju av Birkagårdens folkhögskola. Kunden ska till intervjutillfället ta med ett oöppnat kuvert med utdrag ur belastningsregistret om den har hunnit få det, annars kollar vi det senare.
 • Om personen därefter blir antagen till utbildningen får du som handläggare återkoppling via e-post att kunden är antagen och med hjälp av i mailet medföljande anvisningsrutiner kan du fatta beslutet om utbildning.

 

 OM BIRKAGÅRDENS FOLKHÖGSKOLA

OM SKOLAN
SKOLANS HUVUDMÄN
DET HÄR VILL VI

BIRKAGÅRDENS FOLKHÖGSKOLA

Sveavägen 41, 3 tr, 117 27 Stockholm
Telefon: 08-524 633 30
E-post: info@birkagarden.fhsk.se